Monday, December 31, 2012

Moje prve ultra…


Na Honzove odporucanie som napisal dedovi mrazovi, uspesne, a v pondelok som si nasiel pod stromcekom MOJE PRVE ULTRA DVD „Unbreakable: The Western States 100“. Nebudem sa tu teraz v detailoch rozpisovat, ze o com ten film je (vlastne som ho este ani nevidel), ale v kratkosti – je to film o legendarnom 100 milovom ultra maratone. Koho to zaujima, tu je link http://www.ws100film.com/. Manzelka to okomentovala, ze „ocinko dostava dvd o behu, ktory dufam nikdy nepobezi...“...no, ako by som jej to? Zivot je plny prekvapeni a na nejake vyjednavanie je este dostatok casu J Ale potesil ma moj takmer 3-rocny syn, v ktorom sa zjavne prebudil bezecky duch, ked mi toto DVD hned uchmatol a zaradil si ho do svojej zbierky. Bude z neho nieco... J

V sobotu som v ramci treningu absolvoval MOJE PRVE ULTRA – 44km. Technicky to urcite bol ultra maraton, lebo „ultra“ je vsetko dlhsie nez maraton. Isiel som po minulotyzdnovej trati, s mensou zachadzkou a dost neprijemnym stupakom na 35.km, poslednych 100m som tam vykracal, lebo moj beh vtedy dosahol zavratnu rychlost asi 9min/km, to fakt nema zmysel uz bezat...Celkovo je to sice krasna a velmi prijemna trat, ale je to samy kopcek a kopec a bezi sa hore/dole. Celkovo som nastupal nejakych slabych 600m...ja viem, nic moc, ale nic vyssie tu v okoli nemame. Cele som to dal za nieco malo vyse 4h. V zavere sa uz dost tazko drzal rytmus, lebo kazdu chvilu musim na chvilku zastat a kuknut do mobilu, ze kade mam ist – poslednych 10km sa ide cez mne nezname dedinky a prilahle polia (v zivote som tam nebol) a je to tam dost popretkavane cestickami, casto aj slepymi a nechce sa mi len tak niekde uviaznut a vracat sa. Teraz ale neviem, ci mi tie zastavky (hoc kratucke) skor pomahaju alebo skodia. Inak, islo sa v pohode, prvu polku som to asi neuvazene pustil trocha rychlejsie a v druhej som na to doplatil, ale nic vazne, ziadna kriza sa nekonala, veselo som si cupital. Aj po dobehnuti uplna pohoda.

Este jedna technicka – v sobotu som vlastne odbehol svoj siedmy maraton, v case 3:59h – co je tak zhruba moj priemerny cas z tych zvysnych siestich, rozptyl mam od 3:37h do 4:23h. Ale neviem, ci si aj takyto trening mam medzi tie maratony ratat – vie niekto aka je zauzivana prax?

A na zaver sa este ziada kratka bilancia, ked uz je ten koniec roka. Moj bezecky rok hodnotim vysoko pozitivne – prve mesiace som behaval iba tak pre radost bez akehokolvek ciela a celkom uspesne som logoval okolo 150-200km mesacne. Samozrejme, v lete sa to u nas velmi nedalo, tie horucavy su tu dost drsne. Od septembra som potom uz zacal behavat podla planu, s vidinou mozneho buduceho ultra a podarilo sa mi aj pokorit niekolko osobakov. A paradoxne mal z toho behu este vacsiu radost, nez ked som behaval iba pre radost. Este teda doplnim nove maxima: treningove 44km, tyzdenne 109, mesacne 439, rocne 2646. To su cisla, o ktorych sa mi pred par mesiacmi ani nesnivalo. Diky Honzo, diky Running Shadow! Velka vdaka ide aj ku nam domov, za toleranciu a respekt. Aby som to zhrnul, rok 2012 si budem vzdy pamatat ako rok, kedy som sa dal na MOJE PRVE ULTRA trenovanie.

So, my friends, let’s ultra next year!!!
Stastny Novy rok J

5 comments:

  1. Duri! Vsechno nejlepsi preji svemu prvnimu trenerovi, ktery me ziskal pro myslenku maratonu! Myslim si, ze je jasne, ze se uvidime na jarnim ultra a podle Tvych casu vidim, ze to pobezime hodne ostre:). Musim na sebe davat pozor, jsem uz preci jen asi o 17 let starsi:)
    Behu zdar, ultra zvlast! 12:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mladsi som, prvy trener mozno tiez, ale nepochybujem, ze na brdoch mi to natries...ja to pod 4h nemam sancu dat a ani sa o to snazit nebudem. Nech nam to beha!

      Delete
  2. Happy 2013 a pokracuj v psani a behani - krasne se to cte a virtualne proziva...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, to nižšie bol koment na teba ;)

      Delete
  3. Diky za podporu, behať a snáď ani písať sa prestať nechystám. HNY 2013!

    ReplyDelete