Monday, October 8, 2012

GPS signal lost

Tak na tuto hlasku uz zacinam byt alergicky. Moj Android HTC smartphone spolu v kombinacii s aplikaciou Endomondo si zo mna asi robia prdel. V poslednej dobe po asi hodine behu sa zjavne unavia (ci mobil alebo ta aplikacia, to uz neviem) a zacinaju ma stracat. Presnejsie, zacinaju stracat GPS signal (a tym padom aj moj pohyb) :(


V sobotu rano som sa vybral na dlhsi vikendovy beh (23km). Vsetko islo v pohode, este nebolo teplo, jemny opar, krajinka prijemne ubiehala, olivovniky sa len tak mihali...GPS hlasilo km max 5m rozdielne od footpodu (Polar) - cize pohoda. Po asi 12km to zacalo - "GPS signal lost"..."GPS signal found"...a znova...Casove rozdiely medzi lost a found sa zacinali zvacsovat. Podotykam, ze som v tom case isiel iba po mierne zvlnenom terene a najblizsi olivovnik bol mozno 20m, nad hlavou azuro. Po asi 10min ma to uz fakt prestalo bavit; keby som chcel nieco pocas behu pocuvat, tak by som si zobral ipod predsa. Tak som sa nasral, zastal a ze tie hlasky proste vypnem. Ked nevie najst GPS signal, jeho problem, ale nech ma s tym neotravuje. Ale kua, pozeram, ze hlasky su vypnute....hm, tam bude nejaka zrada, povedal som si, a tak som to obisiel tym, ze som znizil hlasitost na nulu. Nech si hlasi, co chce, ale potichu.


Pohodovo som dobehol domov, hodinky stopol po 23km, kuknem na mobil, ze kolko sa mu podarilo naskriabat popri tych GPS stratach a on, magor, mi ukazuje 14.11km...ubehnute za nieco vyse 2h...a este aj na ten blby Facebook to hned uploadol. Ked pozriem na mapu, tak FINISH mi ukazuje niekde tam, kde som ho uplne stisil...ale cas nechal ist dalej, iba km prestal ratat :(


Ach, strasne ma to potesilo :( Akoze, ja ten mobil pouzivam iba tak orientacne, skor iba aby mi vykreslil na mape trasu, kade bezim, nejaky vyskovy profil a podobne. Ale ze to bude az taketo useless, to com necakal. A este donedavna fungoval relativne v pohode, po 20km odchylka mozno kilometer. Nastastie mam ten footpod, uz vyse 5 rokov spolahlivo loguje moje km :) Ale zaujimalo by ma, ci mam len zly mobil alebo ci to je vseobecna vlastnost tychto GPS zariadeni. Keby som si kupil napr. GPS hodinky, tiez by boli taketo "uzitocne"?


Ale inak tyzden isiel podla planu. Teda, viac menej podla planu. Stredu som bezal v pondelok, pondelok vo stvrtok a stvrtok v nedelu :) Celkovo nabehanych 77km za necelych 7h - nejaky interval, 1 dvojsmerka (do prace a spat), 1 dlhsi beh a nejake vyklusy medzi tym. Buduci tyzden to bude narocnejsie. Caka ma sluzobka, pocas ktorej si budem musiet najst niektore rano 2h cas na 25ku...


Na zaver pripajam fotku z dnesneho vyklusu. Rodinku som nechal na plazi a ja som si vybehol do blizkych kopcov. No neprinasa ten beh krasne vyhlady?

(playa de Bolonia, Atlantik, v pozadi Afrika)

4 comments:

  1. Vyhod HTC a kup si nieco profesionalne na tieto ucely urcene. Napr. Garmin alebo Polar. A ano, to sa niekomu beha v Spanielsku, ked sa mu svokra stara o zenu aj dieta ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zostanem pri footpode a bude. A svokru nezavid, ta pomoze skor v kuchyni. A tych 50min na vyklus som si vzdy vedel najst, este aj kym tu nebola :)

      Delete
  2. :) Duri ... nechci znit hloupe, ale muj iPhone taky jednou za cas zblbne.. ale vetsinou je to v situaci, kdy je neco GPS smarne.. mlhy, slunecni skvrny.. vetsiniu tak 2-3x do roka mam blbosti, jinak je to skoro na metr presne.. Asi to bude telefonem:).
    Zlatej polar na noze, co? Ale vzdyt ty plus minus vis, jak jsi bezel, jsi stary kozak.. tak se tim nenech otravit.. navic km sem-tam, co to pro ultra znamena? Nic! Pocity jsou dulezitejsi! At se dari! 12:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jo, nabuduce mozno skusim ist do iphonu. Ale mas pravdu, zlaty polar, ten este nikdy nesklamal a aj na maratone ma odchylku max 100-200m.
      Zase az tak brutalne ma to netrapi, akurat sa mi paci, ze ked sa idem niekam tulat, tak si potom pozriem na mape, ze kade som chodil. Ale pre istotu som si uz zrusil automaticky sharing na Facebook - som sa citil dost trapne, ze mi to tam postlo 14km beh za 2h :D

      Delete