Wednesday, November 13, 2013

Je Phiten placebo?

Pocas prvych rokov mojho behavania som vzdy musel nejaku dobu pauzovat. Ci uz kvoli trieslam, kolenu alebo kostnej ostrohe na pate. Po kazdom maratone som mal par tyzdnov nutenu pauzu a dalsi cyklus som zacinal prakticky od nuly. A to som behaval rocne iba okolo 1500km. Vsetko sa vsak zmenilo asi pred 4 rokmi, ked som zacal nosit na krku phiten. Ked s nim moze behat Paula aj Kara, mozem to skusit aj ja, povedal som si...A odvtedy parada. Behal som, kolko som chcel, ako rychlo som chcel a nic ma neobmedzovalo. Iba moj cas a chut behat. Phiten som nosil prakticky neustale, den noc a pri akejkolvek sportovej aktivite. Objemy som navysil na takmer 4000km rocne a uplne bez problemov, bez zraneni. Ked som mal chut ist behat rano aj vecer, ziadny problem, 40-50km treningy, ziadny problem, zopar dlhych behov po sebe, ziadny problem, 120+ km za tyzden, ziadny problem. Cista bezecka radost.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ale toto vsetko je uz zda sa minulost, bohuzial...Minuly mesiac som odohral zopar basketbalovych zapasov bez phitenu (rozhodca ma s nim nechcel pustit na ihrisko). Ba co viac, asi 2x som sa bol bez neho aj prebehnut (co clovek nespravi pre syna, ktory sa chce podobat na ocinka a vypyta si phiten na hranie, ze?). Tychto zdanlivo nevinnych par zakopnuti stacilo, aby ma znova zacala boliet pata. Ani nemusim ist na RTG, tento stav poznam. Pred 5 rokmi som kvoli kostnej ostrohe pauzoval 4 mesiace.
 
Moze za to naozaj fakt, ze som sportoval bez Phitenu? No, co ine to moze byt? Paradoxne som posledne 2 mesiace vyrazne znizil kilometraz, mozno na polovicu toho, co som bol zvyknuty. Beham uz vyse roka v tych istych botach (sice uz stvrty par a vzdy ina farba, ale inak rovnake). Moze za to behanie v Prahe, vacsinou po asfalte? Pochybujem – v Seville som celu zimu odbehal po asfalte a betone, bez problemov...Basketbal? Aj v Seville som hraval. A navyse tam nikde nemaju parkety a hrali sme iba na tvrdom betone.
 
Co teraz? Neviem...chodim sa prebehnut 2-3x tyzdenne, iba tak decentne. Pata boli menej, ale je stale citit. Ma zmysel v tomto stave nabehnut na zimnu pripravu? Aby som to mozno o dva mesiace zabalil? Alebo radsej skusit liecit co najskor a na jar zacat od nuly? Co by znamenalo rovno zabudnut na vsetky jarne podujatia...
 
Hm, a ked liecenie, tak ake? Minule mi pomohlo RTG ozarovanie, ktore ale ak sa dobre pamatam, mozem absolvovat iba raz za 10 rokov. Na webe je x pribehov a rad od bezcov, ktori si tymto presli. Kazdy z nich pozna „zarucene“ riesenie, ale to je ako robit statistiku z jedneho pozorovania...asi tak, ako keby niekto na zaklade jednej skusenosti vyhlasil, ze phiten funguje...
 
PS - Na vianoce som si uz objednal novy J

7 comments:

  1. Phiten funguje len preventivne (nezranis sa), alebo ti pomaha aj vyliecit sa zo zraneni rychlejsie?

    Kde si ho objednal? Cert to ber, uz mam tych zraneni dost!

    ReplyDelete
  2. není to z mé hlavy ale z knížky od Gallowaye. Golfový, nebo jiný tvrdý míček položit na zem a bosým chodidlem válet po zemi. Co nejdéle a co nejvíc tlačit. V práci, u televize.. Dost to bolí, ale účinkuje. Já osobně ukradl psovi tvrdý gumový míček na hraní a používal. Ostruha se ztratila.
    Zase jsi mi rozšířil obzory, phiten jsem neznal.
    Radomír

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diky za radu!
      A to si mal tu kostnu ostrohu? Ono samozrejme ju je vidiet iba na RTG, inak na pohlad ani dotyk nic. Golfovy micek mam, tak idem rovno skusit. Kolko ti to asi trvalo, kym to ustupilo? Je to otazka dni alebo tyzdnov? A co beh, vtedy si ho kompletne vysadil?

      Delete
    2. Spíš jsem pobíhal, než běhal, byl to vždycky souboj, kdo je silnější, jestli bolest nebo ja. Ale po několika týdnech jsem tu potvoru asi podrtil a bolet to přestalo. Taky jsem dělal zábaly s octanovou mastí na noc. To ozařování je nejrychlejší, ale je to trochu vyhánění čerta ďáblem.
      Pak jsem začal používat tvrdší boty (většinou INOV-8 namísto ASIXu) a zatím se to nevrátilo.
      Radomir

      Delete
  3. No Phiten.. Jak to rici, ze?:).. Ja ho nesundavam -- krome sprchy nikdy a pravidelne obnovuji.. No vsak jsi ho taky videl i u mne:)... Slysel jsem radu rad na testovani vlivu phitenu.. ze bych ho mel sundat.. COPAK JSEM UPLNEJ TROUBA??? :)
    Kdyz ho mam pet let a tuk-tuk, vsak vis.. nebudu sundavat.. ne, ne.. :).. v zadnym pripade.. [pokud bys chtel, mam i naplaste:)]
    Drzim palce, at se toho zbavis.. 12:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ved ani ja som ho nikdy nedal dole - iba ked som isiel do vody a aj to som ho niekedy zabudol na krku vtedy. Nabuduce budem radsej na krku nosit 2, aby som mal jeden ako backup, ked si syn vypyta nejaky na hranie.
      Naplaste na co? Ved to je na kosti...

      Delete
    2. :) Phitove (titanove) naplaste.. :)... No nic.. 12:)

      Delete