Tuesday, July 9, 2013

V nudzi poznas partnera alebo behame s panackem

Vsetci velmi dobre vieme, ze nemoze byt kazdy den posviceni. Niekedy sa nam bezi lepsie, niekedy horsie a niekedy vybehneme von iba preto, ze nam to kaze "plan" alebo ze sa bojime, aby nas to nezlomilo (nevybehnem raz, potom druhy raz, treti a uz sa to vezie...). Ja som takto vybiehal v nedelu. Ako je uz pomaly zvykom, budik som odignoroval a zobudil ma az syn niekedy po 7h rano. Aj som na sekundu zavahal, ci sa na to nevykaslem, vonku uz bolo okolo 25'C, ale vidina 100km tyzdna ma nakoniec zdvihla z postele a obliekla do bezeckeho. Plan hovoril, ze odkruzim po okolitych dedinach pomedzi olivovnikmi 25km a to vsetko este predtym, nez zacne byt fakt horuco - okolo obeda u nas teploty totiz dosahuju 40'C.

Ale uz davno sa mi tak nechcelo bezat ako v tuto nedelu. Aj mi bolo teplo, aj som mal v nohach tempovy trening z predosleho dna, aj som si stale hovoril, ze decka su uz hore a ze som mal radsej okolo nich behat (aspon by som ziskal od zeny plusove body). Navyse, po dlhsej dobe som si obul hybridne (asfalt & trail) Salomony, aby som otestoval, ze kolko este vydrzia - sice sa trhaju na viacerych miestach, ale inak stale vyzeraju k svetu. A to bola najvacsia chyba - obut si poloroztrhane boty a dat si k nim este extra hrube ponozky, ktore k nim nikdy nenosievam. Jak ma tie ominali....vacsinu casu, co som bezal, som sa venoval iba noham a rozmyslal, ze dokedy to vydrzia. Niekolkokrat som sa aj zastavil, troska povolit viazanie. Najhorsie to bolo, ked ma trat na 11.km naviedla asi 3km od domu a stacilo to iba stocit doprava a bol by o par minut klud. Ale vydrzal som, hoci to bolo fakt bezecke trapenie. 

A v tom to prislo. Virtual Partner na mojom Garmine. Standardne ho mam nastaveneho na tempo 5:45min/km (ze ked idem pomalsie, tak to je uz fakt zle), ale inak ho velmi nesledujem. Ale teraz ako tak cumim na displej, vidim, ze moj partner sa ku mne zozadu nebezpecne blizi a na "slimacie" tempo mam naskok iba nieco vyse 60m. A to mi do ciela zostavalo este vyse 10km. Tak som si ho zacal jednym okom viac vsimat a trocha aj pridal do kroku, ze co to spravi. A ono to fungovalo. Pomaly som zacal ziskavat dalsie metre a moj naskok dosiahol 100m, potom 200m, 300...normalne som sa aj parkrat obzrel, ze kde asi tak realne ten panacik bude. 



Ja viem, to je uz na diagnozu. Ale ten nedelny beh som dokoncil v celkom slusnom tempe (a s naskokom 380m) najma vdaka tomu mojmu partnerovi (a teda tiez aj preto, aby som dal 100km za ten tyzden). Nejak ma hnala do predu myslienka, ze on sice ide pomaly, ale o to stabilnejsie a nikdy sa neunavi. A trpezlivo caka na moje zavahanie :)

Takze nakoniec minuly tyzden znova 100ka. A to keby mi niekto v zime povedal, ze v tychto nasich horucavach budem logovat 100km za tyzden, tak ho vysmejem ako maleho chlapca. Jo, a Salomony uz idu do vecnych lovist. Dobre sa v nich behalo, bez problemov 40-50km behy, ale cakal som od Salomonu troska vyssiu kvalitu - slabych 750km a mozno 30x na nohe je proste malo.

2 comments:

  1. Ty ses dabel!!!
    Ovsem Duri... Tvoje hlaska me dostala.. ze kdyz bezis pomaleji nez 5:30, tak je ti zla a je to spatne..:)... No ted jsem si uvedomil, ze ja malokdy bezim rychleji nez 5;30... vetsinou i pomaleji nez 6:00.. a to jsem v chladnejsich koncinach... No inspirace.. Treba taky zacnu pri treninku zavodit(tedy na svoje pomery, ze..)..
    fakt smekam.. dobry.. v tech podminkach.. luxus..
    12:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Honzo, 5:45 je ta imaginarna hranica, ale nijak ma nestresuje. Dlhe behy bezim samozrejme este pomalsie, okolo 6:00. Ale inak pozeram teraz do statistik a od aprila, ako som dosutazil a oteplilo sa tu, behavam v priemere asi o 20s na km pomalsie nez predtym. Teraz v lete to bude este aj viac.
      V kazdom pripade, odo mna sa ty uz nic neuc a ani nic nepreberaj. Asi zacnem radsej ja behavat v treningu este pomalsie (tak ako ty), lebo zjavne je to strategia, ako to potom v pretekoch naplno rozbalit a stat na bedne (o chvilu tam budes) :)
      Behu zdar!

      Delete