Thursday, June 26, 2014

Ultra moze behat takmer kazdy

Tento rok som uz dvakrat pisal, ze idem bezat zavod, na ktory vlastne nepatrim, lebo nan vobec nemam natrenovane. Bud sa jednalo o nieco vyrazne dlhsie, nez som kedykolvek bezal (Silva) alebo nieco vyrazne kopcovitejsie (Perun). A naozaj som mal pred tymito zavodmi pochybnosti, ci to zvladnem a ci som si nenalozil az naivne vela. Ale potom som narazil na pretek, ktory raz a navzdy vsetky podobne pochybnosti zmietol zo stola. Vobec sa pritom nejedna o nejaku lahku desiatku, ale o (zrejme) dost narocne ultra v horach. Ved uz samotne propozicie pisu:

Upozornenie: Trať je veľmi náročná, len pre veľmi zdatných bežcov. Prechádza najvyššími vrchmi Nízkych Tatier, v nadmorskej výške do 2 000 m n.m. Je náročnejšia ako ktorýkoľvek maratón na ceste, preto si vyžaduje kvalitnú prípravu bežca v horách.

Ale organizatori to vyriesili naprosto salamunsky. Pri registracii budu vraj od kazdeho bezca pytat lekarske potvrdenie, ze je sposobily absolvovat cely zavod vo vysokej nadmorskej vyske. No nie je to uzasny napad? Normalne by clovek vahal, dam to?, nedam to?, mam natrenovane?, nemam?…ale ja som teraz miesto tychto obav zasiel za kamoskou lekarkou, ktora ma trocha popocuvala, pozrela uzliny, pozrela do oci, postlacala brucho a vyhlasila, ze som SCHOPNY. Akurat trosku zneistela, ked mi namerala pulz 44 :) A tak som od nej odchadzal s opeciatkovanym a podpisanym lekarskym potvrdenim, ze som sposobily zvladnut 49km v nadmorskej vyske cca 2000mnm (presne podla pokynov organizatorov), co znamena, ze budem pripusteny ku startu. Ale co je ovela dolezitejsie, odchadzal som od nej s dobrym pocitom, ze na to mam a ze to zvladnem. Fantazia!!! Sice nejaky slaby hlas niekde v pozadi mi vravi, ze podobne potvrdenie na zaklade takehoto vysetrenia moze ziskat takmer uplne kazdy a teda vlastne takmer kazdy je schopny behat horske ultra a ze som mozno ani nemusel mat nabehanych vyse 2000km od zaciatku roka, ale snazim sa ten hlas ignorovat :)

V sobotu idem na Nonstop beh hrebenom Nizkych Tatier – vraj 49km a nejakych +2200m, ale z poslednych skusenosti mi je jasne, ze tych vyskovych metrov bude vyrazne viac. Posledny zo serie mojich jarnych pretekov a zaroven beh, na ktory sa tesim uz rok. Sice som ho este nikdy nebezal, ale pobezime v prostredi, ktore mam ako turista celkom dobre zmapovane. Nizke Tatry su totiz moje najoblubenejsie hory a takmer kazdy rok (uz od utleho detstva) sa do nich rad vraciam. Takze aktualne vobec neriesim, ze v Prahe velmi nie je kde natrenovat kopce alebo ze v Tatrach ma moze aj v juni prekvapit burka alebo snezenie, pripadne aj horucava, alebo vsetko dokopy v jeden den…ci mam natrenovane alebo nemam…to je naozaj teraz druhorade. Od Silvy som toho vela nenabehal a aj pocas toho mala som sa citil nejaky utahany, ale ako vravim, posledny zavod tejto casti sezony, to uz dam aj na moral. Navyse, vo vacku ma hreje lekarske potvrdenie, ze to v pohode dam, takze na nejake obavy naozaj nie je dovod :)

nth


11 comments:

  1. Mna moja doktorka poslala k sportovej, ta ma poriadne preklepla a podla tych superlativov na moju kondiciu by som to mal hadam aj vyhrat...skoda, ze v skutocnosti to nie je take jednoduche, budem rad ak to dam. Ale ten pocit, ked som od nej odchadzal bol super, mal som pocit, ze som superman :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ja som bol raz na zatazovom teste a odchadzal som teda odtial pekne zdecimovany. Odvtedy mam lekarsky potvrdene, ze na beh nemam ziadne predispozicie, neviem dobre dychat a som od prirody pomaly. Cize asi idealna ultra diagnoza :)

      Delete
  2. Ahoj,
    půjde to dobře, to horský okolí motivuje a běží se o mnoho lépe. Jen si dej pozor na HOKA botky a mokrý terén. Testoval jsem je v Alpách na Zugspitz Ultratrailu. Na suchu fantazie, na mokrým kamení trochu klouzaly, na blátě z prudkýho kopce to byla loterie.
    Ať se daří, radomír

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naprosty souhlas s Radomirem.. Hoka skvele.. ovsem na blate nevis buvec kam "jedes" pripadne "letis":)...12:)

      Delete
    2. Super, na sobotu vraj hlasia dazd. Tak to budem potom na trati najrychlejsi, do vsetkych smerov :)

      Delete
  3. Duri, moc ti budu fandit, bude to jiste nadherny "vylet" a jsem si jisty. ze se ti tradicne hezky uzijes.. Tesim se na vypraveni a snad nam po nasich navratech a dovolenych vyjde cas se nekde sejit, pripadne popobehnout..
    MSF! Ultra zdar! 12:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak o tom nepochybujem, ze si tie Nizke uzijem, fakt je tam krasne, to nemoze uz z definicie byt zly zavod. Ale to pocasie mi zacina robit vrasky, nastastie mam z Perunu a Liberca skvely trening.
      Ked sa vratis z USA, urcite sa musime stretnut, trocha sa prebehnut v Prokopaku alebo na Karlstejn. A nech sa dari aj tebe cez vikend ;)

      Delete
  4. Zdravím zdatného běžce ! ... s lékařským potvrzením o způsobilosti :-) ... máš na to papír, tak to je jasný, že to dáš :-)
    Tenhle víkend teda bude napínavej - ty v Tatrách, Honza WS, můj kamarád z Blavy zase Chamonix ... držím palce !!!

    R.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jo, tento vikend je to nabite. Clovek ani nevie, na ktory zavod sa skor vybrat :) Ale ti poviem, ten papier fakt robi zazraky. Ja este v podstate ani neviem, ze zajtra niekde bezim...nejak nemam cas to riesit a okrem toho, na co aj, ved mam papier. Diky za podporu!

      Delete
  5. Tak veru, drzim poriadne palce! Aj ked vidim, ze s potvrdenim som to mohol zvladnut aj ja ;-) No, snad ta Nada neuzenie ;-)

    Vela stastia!

    Fil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ved to, to si losol, som ta volal a vidis, s papierom to da kazdy. Tak snad nabuduce :)

      Delete