Sunday, February 16, 2014

Z Prahy az na Balkan

Ja uz vobec nestiham pisat…a pritom som z bezeckeho hladiska zazil posledne tyzdne tolko zaujimaveho. Napriklad som zacal spoznavat severozapad Prahy. Teda vlastne dediny na SZ od Prahy. Nikdy som v tej casti nebol, ale napadlo ma, ze na dlhe vikendove vybehy to musi byt zaujimava oblast. A tiez som sa chcel vyhnut relativne fadnemu pobiehaniu po Stromovke alebo rovinatej cyklostezke popri Vltave. Uz predtym objavene Sarecke udolie som zobral ako vhodny vychodiskovy bod, odkial som sa potom odpajal na Nebusice a pokracoval cez Predni Kopaninu cez lesik do Statenic. Vacsinou som vybiehal skoro rano, este za hlbokej tmy, takze to malo extra caro, objavovat nove trasy s celovkou na hlave. Briezdenie som chytal az v tom lesiku, kde som si na prvom strome vsimol „oznam“, ze si treba davat pozor na diviaky. Zatial som nemal tu cest sa s nejakym stretnut osobne, ale ani mi to nechyba J A uz vobec nie za tmy a niekde, kde to vobec nepoznam. Zo Statenic som si to raz svihol na sever az k Vltave (cez Uholicky), kde som potom chytil vlak naspat ku Stromovke a zvysok uz doklusal. Ja viem, pouzivat pocas behu dopravne prostriedky trocha kazi vysledny dojem, ale ked je malo casu, aj vlak je dobry.


Alebo druhykrat som si to dal potom cez Tiche udolie do Roztok a odtial popri ceste az ku prvej kompe, ktora ma hodila na druhy breh, odkial som sa cez Bohnice dostal domov.


Tento druhy usek som uz bezal cely (az na tu kompu), ale tiez som skoro vyuzil (nechtiac) aj vlak. Bezecka stezka totiz krizovala zeleznicnu trat a zrovna, ked som tade bezal, mi do cesty prisiel nakladny vlak. Keby prisiel a odisiel, tak fajn, ale on zastal. A ja som zostal trcat niekde uprostred – dolava daleko, doprava daleko, co teraz? Chvilu som cakal a potom som si povedal, ze sere pes, nikto ma nevidi, preleziem nejaky vagon. V sekunde, ked som zoskocil na druhu stranu, vlak sa znova pohol. Skoro som sa teda odviezol az do Nemecka J Zena by ma asi nepochvalila, keby som jej volal niekde z Decina, nech si pre mna pride...
Minule som si zase povedal, ze ako Honzo behava na ten Karlstejn, ze to musim aj ja niekedy skusit. Tak som si jedno rano privstal a vybral sa cez Karlstejn az do Srbska. Tiez oblast, kde som prakticky nikdy nebol. Az pri planovani tohto behu mi doslo, ze je nieco ine bezat na Karlstejn zo Stodulok a nieco ine tam ist z Libne. To je rozdiel asi 20km (ktore som sa ja najprv musel prehryzt mestom a Prokopakom). Ale stalo to za to. Nadherny kraj, krasne kopcovity, vsade znacene trate, cista radost. Skoda, ze to mam tak daleko – vydalo mi to na rovnych 50km (moj treningovy osobak), to sa fakt neda bezat kazdy vikend.


Jedina chybicka se vloudila, ked som nejak neodhadol vlastne tempo, trocha pobludil po trati a tym padom netusil, kolko mi este zostava do Srbska a vlak mi potom usiel o 150m. Ale ja som az do poslednej chvile netusil, kde som, takze som ani nevedel, ze kolko mi chyba do stanice...tych 150m by som inak niekde naskrabal. Dalsi vlak mi potom isiel az o hodinu, tak som aspon zasiel na polievku do stanicnej restauracie (naozaj odporucam, ten podnik ma svoju atmosferu!).








A co tymto vlastne chcem povedat? Ako 12Honza minule rozoberal, ze ake behy ho najviac bavia, tak to bola tema, o ktorej som casto rozmyslal. Behavam do/z prace, davam si aj hluche vyklusy (tie 8-10km behy), obcas nieco rychle, obcas nieco kopcovite v terene, parkrat za rok idem na nejaky pretek, ale mna z toho behania najviac bavia prave taketo turisticke vybehy, do neznama, na par hodin. Iba si tak bezat (lepsie povedane suchtat sa), kochat sa krajinou, obcas zastat, poobzerat sa, zratat srnky a lisky, co to pofotit, spoznat novy kraj a s dobrym pocitom sa po 30-40km vratit znova domov. Ja by som si take oddychove tempo vedel predstavit aj na pretekoch niekde v horach, ale to by ma doma mohli obvinit, ze som nesiel pretekat, ale iba sa tak prechadzat. Takze tejto turistike treba dodavat ten bezecky rozmer J


nth 

6 comments:

  1. Moc pěkný, přesně takovou běžeckou turistiku mám taky rád. Akorát jsem si podle názvu článku myslel, že fakt plánuješ nějaký brutální dálkový běh :o)
    Jiřík

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ved som isiel az do Srbska, nestaci? :)
      Ale vazne, taky "vylet" az na ten ozajstny balkan urcite nie je zly napad, ale doma by mi to nepreslo...

      Delete
  2. Duri.. hezky! Pekne jsi to strihnul na "Balkan",,:)...
    No budu mit koho se snazit pronasledovat na Brdske.. to je velmi potesujici!! :)
    MSF! 12:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jasne, prenasledovat, ty, mna :) Good one :)
      Ked dobehnes Brdsku, prezlecies sa a das sprchu, tak mi prosim chyt miesto pri stole, ja tak do hodiny pridem ;)
      Ale diky za podporu!

      Delete
    2. Behas rychle.. mas ted nabehne objemy.. pobezi ti to rychle.. uvidis..:)
      A ja budu mit aspon motivaci se vic honit..:)
      MSF! 12:)

      Delete
  3. Tak uz sa tesim, az pridem do Prahy, ze ma niekde pekne zoberies na takyto vylet. Teda, ak sa tam dostanem este pred vasim odchodom.... Ale ani Sevilla mi nevadi ;-)

    A k tej Brdskej, aby aj Honzo vedel, aky si mu verny: "Honzo, on kvoli nej nepobezi so mnou maraton vo Viedni!!!!!!!! Vaz si to ;-)"

    ReplyDelete