Tuesday, December 31, 2013

Plan splneny na 102%

V aprili, po odbehnuti Brdskej stezky, som zvazoval, cim sa motivovat k dalsiemu behaniu. Nie teda, ze by to bolo nejak velmi nutne, ale predsa len, je fakt mat nejaky ciel. Normalne by to bol nejaky dalsi pretek, ale v Andaluzii uz zacinalo byt koncom aprila takmer po sezone. Tych par kratkych behov (carreras populares) ma velmi nelakalo a na tie dlhsie (100+ km) po Andaluzskych kopcoch som sa nejak necitil. A kedze ani celkovy pristup rodiny k takymto dlhym behom este vtedy nebol uplne nakloneny, tak som to radsej ani nehrotil. Vsetko ma svoj cas...

Takze, preco dalej behat? Teda, okrem toho, ze ma to bavi J

Pozrel som na vtedajsi objem km a vidim, ze to vychadza na nieco malo pod 300km mesacne. A tak si hovorim, bolo by fajn, keby som si ten priemer udrzal do konca roka. Presnejsie, dat kazdy mesiac priemerne aspon 300km, cize za rok celkovo 3600km. Ratal som s tym, ze v lete toho vela nenabeham (standardne teploty tam u nas dole su v lete medzi 35-55’C), ale ze ved to potom na jesen dobehnem.

No, nakoniec to bolo uplne naopak. Cez leto sa mi behalo vyborne, aj vdaka tomu, ze som mal more volneho casu. Behom 3 letnych mesiacov som odbehal takmer 1100km, co je objem, o ktorom som ani nemyslel, ze je v tom teple mozny. Dokonca som zacal pomyslat, ze by do konca roka padla stvrta tisicka…ale potom prislo stahovanie a problemy s patou, kvoli ktorej som v oktobri a novembri odbehal iba necelych 400km.

Celkovo to teda vydalo len tak tak, plan som splnil iba minuly tyzden. Ale podarilo sa, to je hlavne J Tento rok som odbehal 3677km, co robi mesacny priemer 306km…alebo denny 10km. Az sa mi to nechce verit. Predosle roky (od 2007) som sa za 300km hranicu pozrel iba parkrat (8x), vzdy iba ked mi vrcholila priprava na maraton. A tento rok hned 7x, resp. v priemere kazdy mesiac. Oproti minulemu roku narast o vyse 1000km. Parada!

mesacny prehlad km
Tento objem sa samozrejme prejavil aj na vysledkoch – v januari som si spravil osobak na polke (pod 1:35h), vo februari som pokoril vytuzenu hranicu 3:30h na maratone, v aprili som odbehol svoj prvy sutazny ultra maraton a potom na jesen si v pohode odklusal maraton za cas, na ktory som sa predosle roky dostaval iba s velkou namahou…

Jedine ma mrzi, ze som uz na jesen nestihol ziadny dlhsi sutazny beh, nejake horske ultra v Andaluzii. Keby sme odisli iba o par tyzdnov neskor…v oktobri som mal vyhliadnute dva krasne behy, najma ten 83km (Ultima Frontera) ma mrzi…ale raz sa nan vratim.

A co teda buduci rok? O tom niekedy nabuduce... J

Vsetko dobre v novom roku a nech nam to dobre beha!

nth

1 comment:

  1. No je videt, ze jsi se do toho pekne obul..:)
    To nas ted tady budes poradne prohanet.. uz se tesim.. Tak hodne stesti, at se dari!! 12:)

    ReplyDelete