Wednesday, July 31, 2013

Behom tam, naspat vlakom

V zasade pozname 3 zakladne typy bezeckych trati - bezat niekam a naspat, bezat nejaky okruh alebo potom bezat odniekial niekam. Vsetko ostatne je uz len kombinacia tychto troch. Ten posledny typ je samozrejme najmenej casty, lebo si uz ziada istu logisticku pripravu. Ale zase je asi najzaujimavejsi.
 
Ako som teraz na navsteve u mamy v Leviciach a mam viac casu na behanie, tak som dostal vyborny napad, ako si skvele zabehat a este k tomu aj nejake kopce vyslapat. Levice su totiz z juhu na nizine a zo severu uz zacinaju Stiavnicke vrchy. No, ale k nim treba este takych dobrych 15-20km slapat, aby uz clovek mal pocit, ze je v nejakych kopcoch. Za normalnych okolnosti sa teda do tych kopcov bezecky nepozriem. Dat si 40km okruh by sa sice dalo, ale to by som sa k tym kopcom iba pozrel a uz by som to musel otacat naspat.
 
A tak ma teda napadlo, ze ved ja si to mozem dat ako nejaky vylet a naspat sa vratit vlakom alebo busom!
 
V pondelok som si privstal a z domu vybiehal uz 5:09. Predpoved hlasila teploty atakujuce 40'C, tak som to chcel mat rychlo za sebou. Vyhoda v tomto regione je, ze aj o tomto skorom case je uz vonku svetlo. U nas dole pri Afrike by som musel az do 7:00 ist s celovkou. Z Levic som sa pobral smer Nova Dedina, po hlavnej ceste, ale premavka bola iba minimalna, takze sa islo v pohode. Tempo som mal kludne, bez stresu, nieco malo rychlejsie nez 6:00min/km. Ratal som s tym, ze v kopcoch spomalim, ale ze teda celkovo by bolo fajn to dat v tempe pod 6:10, aby som stihol vlak naspat, ktory mi isiel z Novej Bane 9:46 (dalsi by isiel az o 2h neskor).
 
 
Z Novej Dediny ma cakalo prve stupanie, smerom na Drzenice, odkial som sa pobral nejakou zabudnutou asfaltkou na Devicany, kde ma cakalo stupanie asi o 250m. Isiel som totiz cez nejake vinice a lesy, ze treba vyskusat aj take cesticky. Tam vsak nastal prvy mensi problem, ktory mi mal naznacit, ze to nebude az take jednoduche, ako sa zdalo. Na jednej krizovatke som totiz narazil na cestu, ktora nebola na mape. A pritom to bola ta najsirsia cesta - v nudzi poznas priatela, tak som vytiahol mobil, zapol GPS a nejak sa zorientoval, ze kde som a kade dalej. Cesta pozvolna stupala, stale hlbsie a hlbsie do lesa a bola coraz menej zretelna. Tu na foto je to este v pohode:

 
Az v istom bode cesta skoncila a ja som jaksi nevedel, ze kade dalej. Iba matne som tusil, ze podla km by som sa mal coskoro napojit na inu lesnu cesticku, ktora ma mala doviest do Pukanca, ale so scenarom, ze mi v lese skonci cesta, som neratal. Takze som vobec nevedel, ci mam ist dalej lesom na sever, alebo som tu odbocku uz prebehol alebo co. V lese samozrejme GPS ani omylom, plus som bol cely spoteny a mobil nechcel reagovat a ani 3G internet v slovenskych lesoch nie je. Navela sa mi podarilo aspon priblizne urcit moju polohu a zistil som, ze tu odbocku som asi uz prebehol. Vracat sa nemalo zmysel, ziadna odbocka po ceste nebola...zase zlyhali internetove mapy. Nezostavalo mi nic ine, iba si to svihnut krizom cez les, dufajuc, ze niekde narazim na tu cestu do Pukanca. Tak som si vytycil smer a isiel som - konare nekonare, kriky nekriky, kopec nekopec. Po par minutach som konecne nasiel ziadanu cestu a bolo to na knapp, lebo prave mi dosla voda.
 
Do Pukanca som dosiel na vypary a hned si to zamieril do miestneho supermarketu. Tam som exol jedneho tepleho radlera, doplnil vodu do camel bagu a vydal sa rychlo na cestu. V tom lese som totiz stratil more casu (ani neviem presne, ze kolko), ze moj plan stihnut vlak 9:46 zacal byt silne utopicky. A to ma este cakalo hlavne stupanie dna, vystupat na hreben dalsich asi 280m. Pomaly, z nohy na nohu som to nakoniec vystupal, ale tempo teda nic moc, okolo 7-8 min/km. Potom dole do Novej Bane to uz bola pohodicka, vyse 400m zbeh po horskych serpentinach (usek asi 6km), tempo som drzal pod 5. Vyzeralo to, ze vlak stihnem, ale bude to tesnotka. A tak aj bolo - na stanicu som dorazil 9:37, akurat som si stihol kupit listok. Ako bonus potom bolo, ze vlak meskal 10min, tak som este zasiel do stanicneho bufetu a dal si capovanu vineu.

 
Celkovo mi to vyslo na velmi peknych 39.3km, za zhruba 3:55h, vystupanych nejakych 600-700m. A este som doma stihol aj take neskorsie ranajky :)
 
 
Inak velmi uspesny mesiac toto - 364km, co som teda ani trocha necakal, ze v tychto teplach (aj v ESP, aj tuto na SK), budem schopny tolko behat.
 
nth

4 comments:

  1. Zajímavá běžecká turistika :-) My to s Janou a Tinou děláme naopak - jedeme někam autobusem a pak běžíme domů, ať nemusíme řešit odjezdy autobusů, spocené věci a taky je pak hned k dispozici domácí občerstvovačka :-))
    Jiřík

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dovod bol trojaky:
      1) Tak skoro rano mi do Novej Bane nic neslo.
      2) Musel by som zacinat beh 7km vybehom do kopca.
      3) Pride mi zaujimavejsie koncit beh (ked uz som unaveny) v zaujimavom a novom prostredi, nez dobiehat domov, kde to dokonale poznam a navyse dobiehat poslednych 10km na nudnej a rovnej placke.

      Obcerstvovanie som neriesil, stanicny to isti a spotene oblecenie tiez nie, lebo tie kozenkove sedacky vo vlaku uz nieco prezili :)

      Delete
  2. Moc hezky! At zije bezecka turistika!!!!
    Konceni cest (znicehoz nic) v lese nebo uprostred pole? To ja znam!:)... To je naprosto luxusni.. Ovsem, ze jsi pritom vse stihl auzil si to na plny pecky.. To je mistrovska kompbinace! At ti to beha.. Skoda, ze nebudes ted v Praze.. Mohli jsme vybehnout nekam spolu..
    MSF! 12:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo jo, v tom lese to bolo fajn, hoci v tej chvili som sa na to pozeral troska inak, ten vlak som naozaj chcel stihnut. Ale tak to patri k tomu, ako aj pises. Urcite si niekedy v PH zase zabehame, akurat ze este neviem kedy :)

      Delete