Saturday, April 6, 2013

Zimne radovanky


Ked sme pred 3 tyzdnami cestou do Madridu nahodou zabludili do hor a v horskom priesmyku (okolo 1900 mnm) nas prekvapilo snezenie, tesili sme sa so zenou ako male deti, ze predsa len tuto zimu vidime sneh. A tobolo prakticky iba par vlociek, na ceste sa ten sneh vobec nedrzal. Vobec ma vtedy nenapadlo, ze by sme toho snehu mali zazit tento rok este viac...

Ale potom clovek pride v aprili na Slovensko a najde tu celkom slusny januar. Minuly piatok nasnezilo dobrych 20cm a ja som sa v ramci treningu teda vybral brodit sa. Ked pominiem to, ze sa mi smykalo a len s namahou som dosahoval tempo 6:00min/km, tak som zistil, ze ten sneh je nahodou na beh uplne uzasny. Bezal som po polnych cestach, ktore boli teda slusne zablatene, ale ja som z toho blata vytiahol vzdy cistu botu :) No nadhera. Mohol som ist aj cez polia a na konci behu som bol ziarivo cisty. Dokonca sa mi podarilo z mojich trailovych Salomonov zmyt aj 3 mesacnu spanielsku spinu. V istom bode som si spomenul aj na Stina a jeho detektivne uvahy, ked bezal rano (takmer) panenskym snehom. Ale asi potrebujem viac takychto zasnezenych dni, lebo bohuzial som nebol schopny odhadnut, ci tie stopy patria bezcom, chodcom alebo psikom.


Ono sa to potom zacalo rychlo topit, a kedze som nechcel bezat v clapkanici, dalsi den som vynechal a miesto So-Ne som si dal kombo 27+25km v Ne a Po. Prvykrat som skusil, ake je to bezat dva relativne dlhe behy hned po sebe. Celkom sa to da, druhy den som sice bol prvych 10km trocha tvrdy, ale potom som to rozchodil. Aj to tempo bolo pomalsie, ale to vobec nevadi. Takze spokojnost, niekedy si to zopakujem.

Este k tej nedelnajsej 27 - sneh uz bol sice roztopeny, ale vystihol som fakt slusny dazd. Obstal by aj proti andaluzskemu monzunu. Na cestach potoky vody, takze po polhodine uz na mne nebolo nic suche a v botach mi cvachtalo. Do toho ranna kosa, tesne nad 0. Aj som zvazoval, ze asi to strihnem radsej domov, ze to nema zmysel hrotit. Ale potom som si spomenul na Honzove behy v dazdi a slova, ze nie je problem behat, ked clovek nie je unaveny a ked svieti slniecko. Tak som sa zatal a na odbocke domov to strihol zase von z mesta. A dobre som spravil. Na mokre oblecenie a zimu som si casom zvykol a nakoniec som bol velmi rad, ze som si tych 27 odbehal. Ja to stale vravim – niet nad ten pocit na konci behu :)

Tento tyzden som miesto behu isiel radsej lyzovat. Tri dni na Chopku, iba s kamosom Filom, bez deti, bez rodiny, fakt super relax. Takze som isiel behat znovu az dnes, zase 27km. Cize prakticky behavam uz iba 25+ km, na kratke vyklusy nie je cas...uvidime, co na to povedia Brdy. Uz mam prakticky natrenovane, zostavaju mi iba tie nejake vyklusy a o tyzden sa snad zo mna stane ultrak :)


A ked uz som na tom Slovensku, tak si vravim, ze sa treba viac integrovat s domacimi, obcas prehodit par viet a tak...ako to robi aj Honza. A ako si tak dnes veselo bezim z kopceka (pozor, predtym som ho vyslapal aj hore), vidim takeho postarsieho pana, ako tlaci hore kopcom bicykel. No idealna prilezitost. Tak mu vravim, ze ved bicykel je na jazdenie a ten kopec (hoci prudky), sa da vyslapat. On ze hej hej...a ako ho tak minam, vidim, ze vzadu na nosici ma dobrych 20kg zemiakov. No, asi by som ten bicykel v tom pripade tlacil aj ja...ale nevadi, integroval som sa a nabuduce mozno aj lepsie trafim :)

nth

PS - minuly tyzden za 8 dni (som si to predlzil) 109km, ale tento je to slabota. Dnes a zajtra to bude iba 37 :(

2 comments:

  1. :) je dobre, ze te ten pan necim neflaknul po zadech..:).., Taky se mi obcas neco "povede". Ted uz se nehon.. natrenovane mas, pristi tyden si to uzijeme..
    12:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No jo, uz aby som bol naspat v ESP, tam mi taketo preslapy nehrozia. Na Brdy sa samozrejme tesim, urcite si to uzijeme!

      Delete