Monday, January 28, 2013

Polmaraton po Spanielsky

Po takmer 5 mesiacoch tvrdeho, ale velmi prijemneho treningu, nadisiel konecne cas si vyskusat, ako na tom som. Vcera sa u nas v Seville bezal polmaraton, pre mna na dvojnasobne domacej trati. Jednak teda, ze Sevilla a za druhe, ze sa to bezalo na ostrove Cartuja, kde aj ja pracujem a vacsina trate sa zhodovala s mojimi treningovymi tratami...co bolo teda celkom prijemne. Start a ciel, pre Sevillu klasicky, na inak prakticky nevyuzivanom 60.000-ovom "olympijskom" stadione. Ako som uz pisal minule, tempo okolo 4:20-4:30 som videl realne, tak som sa podla toho aj rozbehol. Start inak dosta masovka. Nejak som prekaucoval rozvicku a do startovneho priestoru sa dostal az 2 min pred startom, takze som sa musel hned predierat davom, preskakovat chodniky a podobne. Ale islo sa dobre, akurat som sa musel kontrolovat, nech nejdem prilis rychlo. Na 5.km som dorazil v case 21:43, na 10. za 43:27 a na 15. za 1:05:29. Obcerstvovacky na 5. a 15.km som vynechal, ved nie je nutne tolko pit a stracat zbytocne cas. Celkovo nie je velmi o com pisat - s nikym som sa nebavil, nikoho som nestretol, ani som sa velmi neobzeral, ved okolie poznam...bezalo sa mi dobre, ziadna kriza neprisla, drzal som si tempo a vacsinou som ja predbiehal, nez bol predbiehany. Aj pocasie krasne vyslo, bolo okolo 12'C, slniecko, bezvetrie. Zaver bol impozantny, vbiehat do toho obrovskeho stadiona a odkruzit si posledne kolecko...no krasa...uz len tych 60.000 ludi tam chybalo. V poslednych metroch som si este ubranil poziciu pre jednym ultrakom (na tricku mal napis 75km).

A ako to teda cele dopadlo? Ja vlastne ani neviem....naozaj. V oficialnej vysledkovej listine mam cas nejakych 1:35:20. Ale to je cas od startu prveho chrta az po bod, kedy som presiel cielom a o nejakych dalsich x metrov a y sekund ma niekto pristavil a zoskenoval mi ciarovy kod. Cize brutalne extra hruby cas. Na ziadne chipy sa tu nikto nehra...ach, zlata Praha a PIM organizacia. Podla mojich hodiniek (zapnute pri podbiehani nejakej nafukovacej brany, asi start a vypnute pod dalsou branou, asi ciel) som to dal za 1:34:39. Akurat, ze podla tych mojich hodiniek som odbehol o 500m viac. Co je vlastne na tomto celom preteku uplne najzaujimavejsie. Za takmer 6 rokov, co ich mam, mi este ani raz neukazali, ze by som odbehol viac, nez bola merana trat. Na polkach to zvykne byt tak o 50-100m menej, na maratone je odchylka mozno 300m, tiez do minusu. A teraz zrazu +500m! Aj tie ich kilometrovniky boli zabavne rozlozene - niekedy boli 1300m metrov od seba, niekedy 800. Zaverecnych 1100m bolo realne asi 1300...trat bola na poslednu chvilu menena, niektore useky sa vobec nezhodovali s propoziciami na webe. Fakt vsadim trenky za to, ze to mali zle zmerane a to teda dost brutalne zle zmerane. Co ma dost mrzi, lebo vlastne netusim, ako presne na tom som.

Ale seriem ich, zoberiem cas a vzdialenost podla hodiniek - kedze ukazuju menej, realny by bol aj tak este lepsi, ale tak povedzme, ze ukazovali presne a moj cas na 21.1km bol 1:32:11 (tempo 4:22min/km). Tak asi toto bude ten polmaratonsky. Cize s tymto velka spokojnost, osobak zlepseny o vyse 5min! A cely cas som si drzal viac menej konstantne tempo, to je hlavne.

Netreba z toho vsak robit vedu, co bolo vcera, bolo vcera a polka ma nejak velmi neinteresuje. O mesiac tu pobezim maraton, to bude prvy vrchol sezony. A az tam sa naozaj ukaze, co som vlastne natrenoval...uz sa tesim!!! :)
pozovanie este pred startom

4 comments:

  1. Gratulace k pěknému výkonu. Sleduju Tvoji přípravu a osobák byl logickým vyústěním :o) Jiřík

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diky moc za podporu! Ale ako som pisal, az o 3 tyzdne sa ukaze, co a ako.

      Delete