Saturday, December 22, 2012

Viete behat po slepiacky?

Trocha zavadzajuci titulok, ale vlastne asi moze byt. Minule som tak rozmyslal, ze kade zvyknem najcastejsie behavat a ze ako sa to meni v case. Posledne roky som relativne casto menil bydlisko, takze tych najcastejsich trati je troska viac a kazda sa viaze k inemu maratonskemu cyklu.

Na moj prvy maraton (jar 2007) som prakticky vylucne trenoval iba na 3.3km okruhu na Ladronke. Celkovo som tam odbehal vyse 400km, nejakych 120 koleciek. A myslim, ze naozaj som tam uz mohol behavat po slepiacky. Kto to nepozna, tak je to taka pekna trat v parku, da sa behat po asfalte alebo takej spevnenej ceste s makkym povrchom. Takmer rovina s 2 miernymi tiahlymi stupaniami. Vyhoda je, ze sa tam da behat skoro rano/neskoro vecer, cela trat je osvetlena.

Na druhy maraton (jesen 2007) som zase takmer vylucne trenoval iba v susednej Hvezde, pokial sa teda dalo a neprsalo. Ale kedze to bolo v lete, tak sa tam dalo behat takmer vzdy. Moj oblubeny okruh tam mal iba 2.7km, ale zase sa islo stale iba v lese, po makkom povrchu, v chladku, na leto idealne. Tam sa mi behavalo fakt vyborne. Oproti Ladronke som uz teraz vzdy pridal aj vybehnutie z Brevnova hore na Vypich a ku koncu zbehnutie dole (pri treningu na prvy maraton som bol lenivy a na Ladronku a spat som vzdy kracal, ten kopec sa mi zdal byt prilis prudky).

Pocas tohto roku som nebehal takmer nikde inde nez na Ladronke alebo v Hviezde. Dalsie roky som sice tiez mal "tradicne/oblubene" trate, ale uz som vzdy mal na vyber aspon dalsie 3-4, ktore som striedal podla pocasia, potreby alebo chuti.

Treti maraton (jar 2008) zase Ladronka (trenoval som v zime a na jar, cize Hvezda bola  v tom case este prilis blatista), vzdy uz s poctivym 2.5km vybehom na Vypich a potom zase dole (rovnaky vybeh, ako som robil o odstavec vyssie). Ten zbeh z Vypichu bol vzdy prijemnym ukoncenim treningu, vyklus dole kopcom.

Stvrty maraton (jesen 2008), to som kratkodobo byval v Luxembourgu a musel som sa adaptovat na uplne nove trate. Ale velmi rychlo som si oblubil vybeh v lesiku z Kirchbergu do dedinky Senningerberg, co davalo asi 7.5km jednym smerom. Trocha dlhsia trat, po asfalte, s tiahlymi stupaniami, ale vyhoda bola, ze to bola priama prehladna trat, mohol som tam uplne vypnut a iba si tak bezat. Asfalt zarucoval, ze sa dalo bezat v kazdom pocasi, co je v LUXe dolezite. Vzdy, ked som aj teraz v LUXe, tak sa tam rad vraciam, mam na tu trat fakt pekne spomienky.













Dalsia oblubena trat prisla az s treningom na maraton v Seville (februar 2011) - to som behaval najcastejsie popri rieke. Z prace na koniec rieky to bolo presne 6km, to iste potom aj naspat. Co dava aj dlzku mojho typickeho behu v tom obdobi - 12km. Je to taka mestska trat, kompletne osvetlena, co je fajn, lebo som tam najcastejsie behal skoro rano. Tam som tiez odbehal stovky km.

No a posledna tradicna trat je ta, ktoru aktualne behavam. Z domu cez dedinky to mam do prace v Seville 12.5km, casto to behavam aj opacne. Je to po cestach a chodnikoch, obcas aj neosvetlenych, takze treba nosit celovku a nieco reflexne, lebo na 2 usekoch zvykne byt rano fakt velka premavka. Ale trat sa mi velmi paci, je na nej viacero stupani (aj prudsich), tiez sa da bezat aj v dazdi a najlepsie na nej je, ze nemusim ist do prace a spat autom :) Hm, niekedy sa k tejto trati este v blogu vratim, popisat ju troska podrobnejsie...

Takze, aby som to zhrnul, za tych takmer 6 rokov mam 5 trati, kde som poznal kazdu zakrutu, kazdy hrbol, kazde zradne miesto a kde som naozaj mohol bezat aj bez toho, aby som sledoval, kade bezim.

Inak, minuly tyzden mal byt oddychovy, ale nakoniec z toho bolo 97km, tento tyzden to vyzera na 100+. Stastne a vesele!

:)


1 comment:

  1. Moc hezky! A gratuluju!
    Ja tento tyden diky starostem a dodelavkam behal "tuzku" :(, ale to se zlepsi a zmeni a zase bude moci zavodit v nabehanych km..:)
    Hezke vanoce! 12:)

    ReplyDelete